Friday, 8 January 2016

PSC Information Technology (Questions & Answers ) - 1

PSC Information Technology
(Questions & Answers ) - 1
1. The number of functional keys in a key board:
(a) 9    (b) 10    (c) 11 (d) 12
Answer: (d)

2. The top most bar in any application window is the ____ which displays the name of the document or application:
(a) Status bar (b) Tool bar
(c) Menu bar (d)   Title bar
Answer: (d)

3. ____ is not a point device.
(a) Joystick (b) Light pen
(c) Key board (d) Mouse
Answer: (c)

4. When the pointer is positioned on a ____, it is shaped like a hand.
(a) Screentip (b) Hyperlink
(c) Formatting error (d) None of these
Answer: (b)

5. The copy,cut and paste features use keyboard short cuts with the  ____ key and a keyboard letter.
(a) Shift   (b) Windows (c) Alt  (d) Ctrl
Answer: (d)

6.. A graphical bar displayed across the top of the document window:
(a) Scale   (b) Bar (c) Slide   (d) Ruler
Answer: (d)

7. Computer and internet usage in the area of market known as:
(a) E-Commerce (b) E- Literacy
(c) E-groups (d)None o f these
Answer: (a)

8. Pick the odd one out:
(a) Mouse (b) Printer
(c) Image scanner  (d) Keyboard
Answer: (b)

9. Identify the one which is not a mouse operation:
(a) Clicking (b) Dragging
(c) Drawing (d)   None of these
Answer: (c)

10. _____ are capable of capturing live video and transfer it directly to the computer.
(a) Monitors (b) Webcams
(c) Scanners (d) Printers
Answer: (b)

11. Most websites have a main page, the _____, which acts as a doorway to the rest of the website pages:
(a) Search engine (b) Home page
(c) Browser (d) URL
Answer: (b)

12. The diagram which represents the order of functions in a program is called a:
(a) Sequence of steps (b) Software design
(c) Algorithm (d) Flow chart
Answer: (d)

13. The basic unit of a work sheet into which you enter data in Excel is called a:
(a) Tab   (b) Cell   (c) Box  (d)  Range
Answer: (b)

14.Address of the first cell in the work sheet is:
(a) 1    (b) A   (c) A1     (d) 1A
Answer: (c)

15. When a computer suddenly stops working, it is said to be:
(a) Crashed (b) Bugged
(c) Hanged (d) Held up

1 comment: