Wednesday, 17 February 2016

Legal Awareness - Questions & Answers (Chapter-1)

Legal Awareness - Questions & Answers (Chapter-1)
1. Who was the first Chairman of National Human Rights Commission?
(a) Js. J.S.Varma (b) Js. A.S.Anand
(c) Js. Rangnath Mishra (d) Js.M.N.Venkitachellayya
Answer: (c)

2. A person who knowingly and voluntarily participates with another in a criminal activity
(a) Accomplice (b) Martinet
(c) Truant (d) Pagan
Answer: (a)

3. Release of a accused on finding that he is not guilty under criminal law:
(a) Summons (b) Acquittal
(c) Prorogue (d) Bail
Answer: (b)

4. The person who makes and subscribes an affidavit.
(a) Defendant (b) Attorney
(c) Affiant (d) None of these
Answer: (c)

5. To take into custody by legal authority.
 (a) Arrest (b) Bail     (c) Surrender (d) Elope
Answer: (a)

6. The name of a writ having for its object to bring a person before a court
(a) Mandamus (b) Habeus Corpus
(c) Certiorari (d) None of these
Answer: (b)

7. A voluntary, written, or printed declaration of facts, confirmed by oath of the party making it before a person with authority to administer the oath
(a) Affidavit   (b) Writ      (c) Summons    (d) Verdict
Answer: (a)

8. The hearing of a dispute by an impartial third person or persons (chosen by the parties), whose award the parties agree to accept.
(a) Court Martial (b) Arbitration
(c) Alteration (d) Alibi
Answer: (b)

9. A foreign-born person who has not qualified as a citizen of the country.
(a) Plaintiff (b) Alien     (c) Culprit (d) Guarenter
Answer: (b)

10. A private, disinterested person chosen by the parties in arbitration to hear evidence concerning the dispute and to make an award based on the evidence.
(a) Arbitrator   (b) Defendant     (c) Plaintiff   (d) Counsel
Answer: (a)

11. The criminal offence of exhorting money with threats of detrimental action, as such exposure of some misconduct on the part of the victim:
(a) Black Market (b) Blackmail
(c) Kidnap (d) None of these
Answer: (b)

12. An agreement to stop war:
(a) Guarentee (b) Memorandum
(c) Armistice (d) Amnesty
Answer: (c)

13. Concealing of objects by various means to deceive the enemy about their location and thereby protecting them from air and land attacks:
(a) Sabotage (b) Camouflage
(c) Guerilla warfare (d) None of these
Answer: (b)

14. Enquiry Commissions are appointed under the Commission of Enquiry Act of:
(a) 1952 (b) 1955    (c) 1960 (d) 1962
Answer: (a)

15. Gestapo was the secret police in:
(a) Russia (b) France   (c) Italy (d) Germany
Answer: (d)

16. In which prison the assassin of Mahathma Gandhi was hanged?
(a) Chennai (b) Ambala      (c) Yervada (d) Thihar
Answer: (b)

17. Indian Evidence Act was passed by the British Parliament in:
(a) 1872 (b) 1858    (c) 1861 (d) 1891
Answer: (a)

18. The headquarters of INTERPOL:
(a) London (b) Vienna    (c) Geneva   (d) Lyons
Answer: (d)

19. The Governor General who organized Police Force in India for the first time:
(a) Dalhousie (b) Rippon
(c) Curzon (d) Cornwallis
Answer: (d)

20.The reduction of a sentence, as from death to life imprisonment.
(a) Arbitration (b) Commutation
(c) Attachment (d) Parole 

No comments:

Post a Comment